Brambory s konfitovaným česnekem

Venku už je zase dýchatelno a vytahují se grily. Maso je jasné, ale co k němu? Salát? Ten byl celé léto, tak co takhle brambory trochu jinak? A jelikož méně je většinou více, budete potřebovat jen toto: brambory, hrubozrnnou sůl, pepř a na konfitování česnek, olivový olej, máslo, a šalvěj.

  1. Rošt v troubě dejte doprostřed a rozehřejte troubu na 220°C.
  2. Brambory omyjte, osušte a nechte i se slupkou zatím stranou.
  3. V kastrůlku rozehřejte máslo s olejem, po rozpuštění másla snižte teplotu a přidejte oloupané stroužky česneku (nebojte se dát klidně celou česnekovou hlavu) a šalvěj.
  4. Pomalu restujte, po 10-15 minutách vyjměte šalvěj a pokračujte v konfitování česneku, až do je zezlátnutí. Pozor, nesmí být hnědý, to už začíná hořknout.
  5. Jelikož vás česnek u konfitování opravdu nepotřebujte, nakrájejte si zatím brambory.
  6. Vezměte si bramboru a z každé strany položte vařečku (měly by být stejně tlusté) a krájejte bramboru na tenoučké plátky, zastavte se až o vařečky - viz obrázek.
  7. Nakrájejte všechny brambory a vyjměte konfitovaný česnek z oleje a nechte ho vychladnout.
  8. Přendejte brambory do pekáče, zářezy směrem nahoru, potřete česnekovým olejem (i zespod), posolte, opeřte a dejte péct na 30 minut.
  9. Po půl hodině se brambory začnou rozevírat, vyndejte je, potřete opět česnekovým olejem a vraťte do trouby až do úplného upečení (čas záleží na velikosti).
  10. Po upečení je vyndejte a do zářezů nastrkejte konfitovaný česnek a zapékejte už jen 10-15 min, než bude kůrka křupavá.

 

Dobrou chuť www.keramicke-noze.cz 

Brambory